Редовната дрямка е свързана с по-висок риск от високо кръвно налягане

...
Редовната дрямка е свързана с по-висок риск от високо кръвно налягане
Коментари Харесай

Как следобедната дрямка се отразява на здравето на сърцето?

Редовната сънливост е обвързвана с по-висок риск от високо  кръвно налягане и инсулт.  Това демонстрира ново проучване, оповестено в Hypertension - списание на Американската сърдечна асоциация.
Прочетете още
Китайски учени са изследвали дали честите дрямки могат да бъдат евентуален причинно-следствен рисков фактор за  високо кръвно налягане  и/или инсулт.

Това е първото изследване, което употребява както бдителен разбор на участниците за дълъг интервал от време, по този начин и менделска рандомизация - инспекция на генетичния риск, с цел да се изследва дали честата дрямка е свързана с високото кръвно налягане и  исхемичния инсулт.  

Изследователите са употребявали информация от голяма биомедицинска база данни и проучвателен запас, съдържащ анонимна генетична информация, информация за метода на живот и здравето на половин милион участници в Обединеното кралство. Проучването включва данни за повече от 500 000 участници на възраст сред 40 и 69 години, които са живели в Обединеното кралство сред 2006 и 2010 година

Те постоянно са предоставяли кръвни проби, урина и слюнка, както и подробна информация за метода си на живот. Проучването за честотата на дрямката денем е извършено 4 пъти от 2006 до 2019 година в дребна част от участниците в Biobank.

Изследователите са изключили записи на участници, които към този момент са имали  инсулт  или  високо кръвно налягане  преди началото на изследването.

За задачите му са били включени 360 000 участници, с което е бил възможен анализът на връзката сред дрямката и развиването на високо кръвно налягане или  инсулт , със приблизително следене от към 11 години. 

Участниците са били разграничени на групи въз основа на честотата на  сънливост , посочена от тях: „ никога/рядко “, „ от време на време “ или „ постоянно “. 

По-висок % от обичайно подремващите са мъже, с по-ниско равнище на обучение и приходи, и са съобщили за  тютюнопушене, ежедневна консумация на алкохол, бодърствуване, хъркане , в съпоставяне с тези, които в никакъв случай не подремват.

В съпоставяне с участниците, които оповестяват, че в никакъв случай не са подремвали, тези, които нормално подремват, са имали 12% по-висока възможност да развият  високо кръвно налягане  и 24% по-висока възможност да бъдат наранени от инсулт.

Участниците на възраст под 60 години, които нормално подремват, са имали 20% по-висок риск от развиване на високо кръвно налягане, в съпоставяне с хората на същата възраст, които в никакъв случай не подремват.
 След 60-годишна възраст обичайната дрямка се свързва с 10% по-висок риск от  високо кръвно налягане  в съпоставяне с тези, които оповестяват, че в никакъв случай не вършат следобедна сънливост. 

Около три четвърти от участниците са останали в същата категория за честотата на дрямката в границите на цялото изследване. 

Резултатът от менделската рандомизация е посочил, че в случай че честотата на сънливост се усили с една категория - от " в никакъв случай " на " от време на време "  или от " от време на време " на " постоянно ", рискът от  високо кръвно налягане  се усилва с 40%. 

По-високата периодичност на сънливост е обвързвана с генетичната податливост към риск от  високо кръвно налягане.  

Това може да се дължи на обстоятелството, че макар че подремването единствено по себе си не е нездравословно, доста хора, които подремват, може би го правят заради лош  сън  през нощта.

Лошият сън  през нощта е обвързван с по-лошо здраве и дрямката не е задоволителна, с цел да компенсира това, разясняват учените.

Това изследване отразява други констатации, които като цяло демонстрират, че по-честата сънливост наподобява е обвързвана с повишен риск от развитие на сърдечносъдови и други болести. 

 

 

Източник: Puls.bg 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР